Vis en gezondheid

 Steeds meer artsen en diëtisten wijzen op de heilzame werking van vis en adviseren wat vaker een visje te nemen ten koste van vlees. Het Voedingscentrum, het onafhankelijk adviesorgaan over voeding, adviseert minimaal tweemaal per week vis op het menu te zetten. Maar wat maakt vis zo gezond?

 

Omega-3-vetzuren

Omega-3-vetzuren, die veelvuldig voorkomen in vette vissoorten als haring, paling, sardines en makreel, vormen de olie voor de motor van ons lichaam. Zij hebben een positieve invloed op een groot aantal lichamelijke functies. Om dit aan te tonen zijn er in het verleden verschillende studies naar de werking van omega-3-vetzuren gedaan en diverse onderzoeken vinden ook nu nog plaats. Uit de reeds bekende onderzoeken kan worden vastgesteld dat er een verband bestaat tussen de inname van omega-3-vetzuren en een gezondheidsbeschermend effect, aangezien de volgende werkingen zijn aangetoond:

 

Verbetering van de stromingseigenschappen van het bloed.

  • Verlaging van het gehalte aan bloedvetten en daardoor een vermindering van het risico op aderverkalking.
  • Vorming van vaatverwijdende weefselhormonen
  • Vergroting van de vloeibaarheid van celmembranen.
  • Verlaging van de bloeddruk
  • Vermindering van het risico op plotselinge hartdood
  • Verbetering van de werking van witte bloedcellen bij ontstekingsreacties

 

Eiwitten, vitaminen en mineralen

Vis is rijk aan eiwitten en eiwitten bevatten weer essentiële aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Het eiwitgehalte van vis en schaaldieren bedraagt ongeveer 18 %, voor schelpdieren ligt dit percentage iets lager; tussen 10 en 15 %. Hoewel de diverse vissoorten en zeevruchten een uiteenlopende aminozuursamenstelling vertonen, leveren zij allemaal belangrijke hoeveelheden essentiële aminozuren. Bijkomend voordeel is dat eiwitten uit vis beter verteerbaar zijn in vergelijking met eiwitten uit zoogdieren en vogels.

 

Vitamine is afgeleid van het Latijnse woord 'vita', ofwel leven. Zonder vitamine is leven niet mogelijk. Vis is een uitstekende bron van vitaminen en is met name rijk aan vitamine

A, D, B6 en B12. Daarnaast bevat vis een groot aantal mineralen en essentiële sporenelementen als ijzer, zink, calcium, jodium en selenium.

 

 

Openingstijden

ma. t/m do:

vrijdag:

zaterdag:

 

Vaak zijn we al eerder aanwezig. De vroege vogels kunnen dus vaak eerder langskomen.

8.00 tot 17.30  uur

8.00  tot 18.00  uur

8.00  tot 17.00  uur

 

Vragen?

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.

 

Contactgegevens

Vishandel Sier en Jonk

Koemarkt 6

1141 DC Purmerend

 

Telefoon 0299 421072

email: info@vishandelsierenjonk.nl

 

Routebeschrijving